Sveti Jurij ob Ščavnici

MISEL DNEVA

"V sebi (nosimo) dvoje znamenj: izvirnega greha in krsta. To dvoje nam nalaga boj za svetost, za pravičnost, za premagovanje zla v svetu in za rast dobrega." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

+ Jožef Smej

nedelja, 22.11.2020


Jožef Smej je bil rojen 15. februarja 1922 v Bogojini. Mašniško posvečenje je prejel na praznik Brezmadežne leta 1944 v Sombotelu. Po vojni je opravljal različne službe, bil je tudi kaplan in župnik v Murski Soboti in dekan lendavske dekanije. Leta 1969 je postal stolni kanonik v Mariboru, kjer je nato opravljal še druge službe. Leta 1983 je bil imenovan za mariborskega pomožnega škofa in 23. maja je prejel škofovsko posvečenje. Zadnjih nekaj let je živel v Domu sv. Lenarta v Lenartu v Slovenskih goricah.
Svoje življenje je zaznamoval z globoko vero v Jezusa Kristusa, z zaupanjem v Marijino priprošnjo, kar razodeva tudi škofovsko geslo: Milosti polna, spomni se. Živel je globoko duhovno življenje, v molitvi in povezanosti z Bogom, kar mu je dajalo moč za služenje bližnjemu. O njegovem delu govorijo številna pisana dela, romani in krajši literarni zapisi, pesmi, meditacije, nekrologi in drugi zapisi, znanstvena dela s področja zgodovine, jezikoslovja, ekumenizma ... O njegovem neutrudnem delu govorijo prevodi poljudnih in znanstvenih del iz latinščine, madžarščine in francoščine. Bil je tudi ustanovitelj in urednik Stopinj, v katere je v petdesetih letih prispeval kar 265 zapisov.
Čeprav je živel v Mariboru, je bil ves čas tesno povezan s Slovensko okroglino oz. Prekmurjem. Rad se je vračal v Prekmurje. Ni župnije, v kateri ne bi pustil svojo sled v pisni ali govorjeni obliki. Skrbel je, da se ni izgubil spomin na velike može naše krajine, zato je o njih pisal in organiziral razna srečanja. Dejavno je sodeloval pri postopku za beatifikacijo naših dveh Božjih služabnikov Danijela Halasa in Alojzija Kozarja. V svojem srcu je nosil tudi Slovence v Porabju.
Kaplja na vedru je naslov njegove pesniške zbirke (1992), pa tudi dokumentarnega filma o njem (2016). Kaplja ni več na vedru, kaplja je v večnem oceanu ljubezni. Ta kaplja se je dotaknila Očeta, ki jo je z ljubeznijo spremljal, dotaknila se je Jezusa, ki jo je sprejel na svojo prebodeno dlan. Ta kaplja se je srečala z Marijo, s svetniki, z Božjimi služabniki, z vsemi zveličanimi. Ta kaplja sedaj sestavlja ocean Božje dobrote, v katerem so poleg omenjenih tudi njemu drage osebe Mikloš Küzmič, dr. Franc Ivanocy in Ivan Baša, o katerih je pisal. Ta kaplja, dragocena in ljubljena v Božjih očeh, naj še naprej oživlja naša srca in krepi naše korake.

Pogreb škofa dr. Jožefa Smeja bo v torek, 24. novembra 2020 ob 15. uri v Bogojini. Zaradi izrednih razmer bo pogreb v ožjem krogu. Verniki bodo lahko pogreb neposredno spremljali preko Radia Ognjišče in preko spletne strani Radia Ognjišče. Posebna spominska slovesnost bo potekala, ko bodo epidemiološke razmere to dopuščale.

 

Vir: www.skofija-sobota.si