Sveti Jurij ob Ščavnici

MISEL DNEVA

"Zavedajmo se, da je vse življenje priprava na smrt. To ni nekaj žalostnega, turobnega, ampak veselega, radostnega, saj gremo domov k Očetu, in če ga ljubimo, kdo se tega ne bi veselil." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si


Zgodovina župnije

Današnja jurjevška župnija se je najpozneje v 13. stoletju izločila iz radgonske pražupnije. Leta 1329 se je poleg benediškega župnika Nikolaja omenja še jurjevški župnik Cezarij (hher Cesarius Pfarrer datz sand Gorgen). Letnica 1329 je tedaj, kolikor vemo do danes, najstarejši datum, ki govori o jurjevški župniji.

Prvotna cerkev je bila  postavljena še v romanskem slogu. Bila je majhna kapelica, kjer je bilo le toliko prostora, da je duhovnik spravil pod streho sv. daritev, ljudstvo pa je stalo zunaj, oziroma so napravili leseno lopo. Tu je bilo postavljeno majhno svetišče in okrog njega so pokopavali mrliče iz te okolice. Kapelica je stala tam, kjer je sedaj prezbiterij.

Potem je bila h kapeli prizidana ladja, najbrž tudi v dobi romanskega sloga, gotovo takrat, ko so dobili sem stalnega župnika, torej pred koncem 13. stoletja. Sedanja glavna ladja je torej še iz tiste dobe. V 14. stoletju je bil postavljen nov, večji prezbiterij, ki še sedaj stoji, pozneje v 15. stoletju je bil dostavljen zvonik in obok nad ladjo, končno v 17. stoletju še stranska ladja in južna kapela.

Pri zadnji vratih stoji gotski škropilnik, ki ga ljudje imenujejo kamen in je bil nekdaj krstni kamen. Ne tem kamnu je po kroniki napis, ki je žal sedaj nedostopen, ker je vzidan. Če je prav kopiran, sta prvi dve črki I. S., najbrž začetnici imena dotičnega župnika, ostala znamenja pa pomenijo letnico, pri kateri je tisočica izpuščena, kakor je bila v srednjem veku navada.

Leta 1970 je bila ob stari cerkvi zidana nova cerkev, kjer se danes odvija bogoslužje. Obnovljena je bila leta 2014. Leta 2016 je bilo obnovljeno tudi zvonenje.

Napovednik


 nedelja, 28.05.2023 - torek, 28.05.2024

Pastoralni dogodki 2023

več ...

Celotni seznam napovedi