Sveti Jurij ob Ščavnici

MISEL DNEVA

"V družini si določite, kdaj in koliko boste molili. Od tistega pa nikoli ne odstopite." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Podružna cerkev Sv. Duha na Stari Gori

V literaturi kroži več različnih letnic, ki pričajo o tem, kdaj naj bi bila cerkev postavljena. Zagotovo pa je bila v zadnji četrtini 17. stoletja. Malo vstran od cerkve so zasadili petnajst spominskih lip. V poznejšem času so cerkev imenovali cerkev pri sedmih lipah.

Cerkev je lepa in prostorna stavba baročne dobe, 27,5m dolga  in 9,5m široka in 10m visoka s predložnim zvonikom.  V cerkvi so trije oltarji. Veliki oltar je posvečen sv. Duhu, čedna slika na platno predstavlja binkoštni praznik. Vrh oltarnega nastavka je župni patron sv. Jurij, nad glavno sliko pa pelikan. Ob strani glavne slike sta patrona zoper kugo: sv. Boštjan in sv. Rok, potem sv. Jurij in sv. Florjan, varih zoper ogenj. Ogredje nosita po dva stebra na vsaki strani: v ospredju stoječa stebra sta svedrasta, na stebrovem deblu so razvrščena jabolka kot okrasek, v ozadju stoječa stebra imata gladko deblo z raznimi okraski.

Stranski oltar na evangeljski strani je posvečen brezmadežnemu spočetju device Marije, narejen 1711. leta.

Ob straneh sta kipa sv. Apolonije, zaščitnice zoper zobobol, in neke druge mučenice s palmovo vejo, vrh ogredja pa staroslovanski svetnik sv. Vid, njemu ob strani pa sv. Urban, varih vinogradov, in sv. Ulrik, varih žitne žetve.

Stranski oltar na listni strani je posvečen sv. Luciji, ob strani svetnik v škofovi opravi, pred njim pa klečeči človek (sv. Valentin), na drugi strani sv. Blaž. Na vrhu je sv. Mihael, sv. Jernej, sv. Avguštin in Dominik.

Napovednik


 sobota, 24.11.2018

Študijsko srečanje ŽPS

V soboto, 24. novembra 2018, ob 9.00 uri, bo pri Sv. Juriju ob Ščavnici škofijsko študijsko srečanje ŽPS . Osrednja vsebina srečanja, o kateri bo spregovoril škof msgr. dr. Peter Štumpf, bo prihodnost župnij. Vabljeni čl več ...


 nedelja, 25.11.2018 - nedelja, 02.12.2018

Teden Karitas in škofijski Klic dobrote

Teden Karitas bo od 25. novembra do 2. decembra 2018 potekal pod geslom Rast mladosti iz korenin modrosti , kar je priložnost za pomladitev Župnijskih karitas. Sklep Tedna karitas bo Škofijski klic dobrote, v nedeljo, 2. decembra 201 več ...

Celotni seznam napovedi