Sveti Jurij ob Ščavnici

MISEL DNEVA

"Kristus bo prišel, da dokončno odpravi vse hudo in bo zavladalo božje kraljestvo pravice in ljubezni. Prizadevajmo si, da bomo med dobrimi." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

Romanje v Srbijo

ponedeljek, 25.03.2019


Okrog 50 romarjev se je zbralo v petek, 22. 03. 2019, v zgodnjih jutranjih urah na avtobusni postaji, kjer so krenili proti Beogradu.

Dopoldne so prispeli v Đakovo, kjer so si ogledali katedralo sv. Petra, zraven nje pa ostanke stare cerkve. Po sveti maši, ki jo je vodil duhovni vodja gospod župnik Boštjan Ošlaj, so se odpravili dalje proti Srbiji. Ob prihodu v Beograd so se peljali čez Savo, kjer so zgrajeni trije mostovi, enega izmed teh so zgradili Slovenci. Najprej so imeli vožnjo po starem delu mesta, nato pa so se odpeljali v novi del mesta, kjer so si ogledali glavne znamenitosti. Popoldne so se sprehodili do Kalemegdana, parka s trdnjavo na robu starega mesta, ki leži na sotočju Save in Donave. Sprehodili se so mimo zveznega parlamenta. Zvečer so imeli še krožno vožnjo po mestu, potem pa so se namestili v hotelu in imeli nočitev. Naslednje jutro so se romarji po zajtrku odpravili do nadškofijskega dvorca in stolnice v Beogradu. Po sveti maši so si v kapeli škofijskega dvorca ogledali mozaike, ki so delo patra Marka Rupnika. Nagovoril jih je beograjski nadškof Stanislav Hočevar. Nato so se z avtobusom zapeljali do cerkve sv. Savla, ki slovi po tem, da so na stenah naslikani vsi svetniki. Tam so imeli čas za kavo in nakup spominkov. Popoldne so si ogledali cerkev sv. Jurija, ki je znana po grobnicah. V bližini cerkve so si ogledali muzej rodbine Karađorđevič. Prav tako so se povzpeli na Avalo, hrib nad Beogradom, od koder se vidi celo mesto. Na koncu dneva so se odpravili v mesto, kjer so se sprehodili po ulicah,  »mačjih glavah«, kot pravijo domačini, hkrati pa so bili priča protestom, ki so vsako soboto večer na ulicah Beograda. Večer so zaključili v eni izmed znanih restavracij na Skadarliji, kjer so lahko poskusili tradicionalne srbske jedi, ob tem pa so poslušali starogradske pesmi. Naslednje jutro so se odpravili proti domu. Na poti so se ustavili v Novem Sadu, kjer so si ogledali znamenitosti in imeli sveto mašo v hrvaščini. Ogledali so si tudi  Petrovaradinsko trdnjavo iz 18. stoletja, ki ima naziv »Gibraltar ob Donavi,« saj je eden izmed redkih tovrstnih ohranjenih spomenikov v Evropi z 16 km podzemnih hodnikov. Romarji so se ustavili na kosilu v kmečkem turizmu, kjer so si imeli tudi možnost ogledati muzej kmečkega orodja in drugih starin. Domov so se vrnili v poznih nočnih urah.