Sveti Jurij ob Ščavnici

MISEL DNEVA

"Krščansko gledanje na smrt: Smrt je konec zemeljskega življenja. Telo se razkroji v svoje sestavine. Kakor da stojimo pred skrivnostnimi vrati. Kaj je za njimi, le slutimo, vemo pa: za temi vrati nas čaka Oče." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

Cvetna nedelja

sobota, 04.04.2020


Jutri je cvetna nedelja, ki jo bomo praznovali po družinah. Da bo vaše praznovanje cvetne nedelje lepše, povabljeni, da začnete že danes s pripravo presmeca.

Butare ali presmec pripravimo za cvetno nedeljo pred veliko nočjo, po ljudskem verovanju ščitijo dom in odganjajo nesrečo. Ponekod so z njo obkrožili hišo, da bi bila v njej sreča, ali da bi bil dom zavarovan pred strelo, požarom, boleznijo in nesrečo. Del butare so po starem izročilu spravili na podstrešje, ali pa so na hišo in gospodarska poslopja pritrdili križce iz blagoslovljenih šib. Sestavne dele butar pa so uporabljali tudi za zdravljenje ljudi in domačih živali, med drugim so v zdravilne namene celo uživali mačice, sadje ali drugo zelenje.

Najpogosteje jih sestavljajo dren, bezeg, leska, bršljan, brinje in vrba. Podobno kot v preteklosti še danes butare krasijo z jabolki, pomarančami, papirnatimi trakovi in cvetjem.

Povabljeni ste, da si doma pripravite presmec, zelenje. Eno izmed idej, kako izdelati presmec, najdete na naslednji povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=jP_2y9CyhCg&fbclid=IwAR0KXd2atxwUM-r7in6vlp-hmFfBF-sMtP_SRtYfFS55vnNy4T6nY5-1Trg

Lepo povabljeni, da se jutri lepo uredite in pripravite na sveto mašo (za pomoč pri pripravi fotografija v prilogi) in prisostvujete pri sveti maši, ki bo ob 10.uri na TV SLO 2. Zraven imejte presmece ali zelenje, ki jih na koncu pokropite z blagoslovljeno vodo.

V teh časih pa ne pozabimo na molitev. Pred nedeljskim kosilom se zberite pri mizi in zmolite za blagoslov in za boj proti virusu (molitev v prilogi).

Veliko blagoslova v pripravi na veliko noč. BOG NAJ VAS BLAGOSLAVLJA IN OHRANJA ZDRAVE.  BOG ŽIVI.

Boštjan Ošlaj,  župnik